Saturday, April 10, 2010

MEDITASI

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Syukur alhamdulillah kita dapat berjumpa kembali. Kali ini saya ingin menulis tentang satu amalan harian yang sangat penting jika anda hendak menjana kejayaan dalam hidup anda dari segi kewangan, hubungan atau kesihatan iaitu meditasi .

KAUM YANG MENGAMALKAN MEDITASI SECARA MELUAS AMAT MAJU DARI SEGI MINDA MEREKA. CONTOHNYA, KAUM YAHUDI ADALAH KAUM YANG MENGAMALKAN MEDITASI SECARA MELUAS. ITU ADALAH SALAH SATU SEBAB ALLAH MENGURNIAKAN MEREKA DENGAN MINDA YANG HEBAT

NIAT MEDITASI
SEBELUM MELAKUKAN MEDITASI, KITA MESTILAH MEMPUNYAI NIAT. CONTOHNYA TUJUAN ( NIAT ) MEDITASI UNTUK

A) KESIHATAN YANG LEBIH BAIK

B) MINDA YANG LEBIH TAJAM DAN BAIK

C) KETENANGAN MINDA

D) SAYA LEBIH SUKA MEMASANG NIAT MEDITASI UNTUK MENGHUBUNGKAN DIRI DENGAN ALLAH ( TUHAN ). APABILA KITA MEMBUAT MEDITASI UNTUK MENGHUBUNGKAN DIRI DENGAN ALLAH, MAKA KITA AKAN MENDAPAT PETUNJUK DAN ILHAM DARI ALLAH SENDIRI MELALUI INTUISI DAN CARA LAIN DISAMPING MENDAPAT KETENANGAN MINDA, KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DAN MINDA YANG LEBIH TAJAM DAN BAIK DAN JUGA SEMUA YANG SESUAI UNTUK KITA.


CARA MELAKUKAN MEDITASI

1 PILIH SATU TEMPAT DAN MASA YANG SESUAI SUPAYA TIDAK DIGANGGU SELAMA 5 MINIT. JIKA BOLEH WAKTU AWAL PAGI SEBAIK SAHAJA BANGUN DARI TIDUR ( SEBELUM ATAU SELEPAS SEMBAHYANG SUBUH) ATAU SEBAIK SAHAJA SEBELUM TIDUR PADA WAKTU MALAM

JIKA TIDAK BOLEH PADA WAKTU TERSEBUT, MANA – MANA WAKTU PUN SESUAI ASALKAN TIDAK DIGANGGU SELAMA 5 MINIT

2. MATIKAN TALIPON BIMBIT DAN KUNCI BILIK ANDA SUPAYA TIDAK DIGANGGU SELAMA 5 MINIT

3.PILIH POSISI YANG ANDA SUKA.SAMADA DUDUK BERSILA , DUDUK ATAS KERUSI ATAU APA SAHAJA POSISI YANG ANDA SELESA.

4. TEGAKKAN BELAKANG ANDA

5. BENTUK SATU BULATAN MENGGUNAKAN IBUJARI DAN JARI PENUNJUK ANDA PADA KEDUA DUA TANGAN ANDA

6. SEKARANG TARIK NAFAS ANDA PERLAHAN – PERLAHAN MELALUI HIDUNG .
a) Bagi orang Islam semasa menarik nafas , bolehlah menyebutkan apa – apa zikir (seperti selawat) dalam hati. . Bibir tidak boleh bergerak semasa berzikir . Jika tidak mahu berzikir , tidak mengapa . Tumpukan sahaja perhatian anda kepada pernafasan anda.

b) Bagi orang bukan Islam, tumpukan perhatian kepada pernafasan anda

7. NAFAS YANG DITARIK PERLULAH MASUK KEDALAM PERUT ANDA. . Maksudnya perut perlu naik semasa menarik nafas

8 SEKARANG TAHAN NAFAS SELAMA 5 KE 6 SAAT.
Pastikan anda selesa semasa menahan nafas. Jangan dipaksa. Jika kurang selesa, tahan setakat yang anda mampu sahaja.

9.SEKARANG HEMBUS NAFAS MELALUI MULUT.
SEMASA MENGHEMBUS NAFAS MELALUI MULUT . KIRALAH SECARA TERBALIK DARI 10 HINGGA 1 ( 10, 9, 8,7, 6, 5,4, 3,2,1 ). Kiraan ini adalah dalam hati sahaja. Bibir tidak boleh bergerak semasa melakukan kiraan ini.

10. ULANG LANGKAH 6 HINGGA 9 SELAMA 5 MINIT

11. SEPANJANG TEMPOH MEDITASI, (SELAMA 5 MINIT) ANDA HENDAKLAH BERHENTI BERFIKIR.(KOSONGKAN FIKIRAN) INI ADALAH TAHAP MEDITASI YANG NAMPAK MUDAH TETAPI PALING BERKESAN ..

12. JIKA ADA FIKIRAN YANG DATANG, ANDA HENDAKLAH MENGENEPIKAN FIKIRAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA TIDAK BERFIKIR.(KOSONGKAN FIKIRAN) JIKA ANDA DAPATI ANDA SUDAH MULA BERFIKIR TENTANG SESUATU, JANGAN RISAU. KETEPIKAN FIKIRAN TERSEBUT DAN KEMBALI KEPADA TIDAK BERFIKIR (MENGOSONGKAN FIKIRAN ANDA).

13.TEKNIK MENGIRA SECARA TERBALIK TADI ADALAH SATU CARA SUPAYA ANDA BERHENTI BERFIKIR (UNTUK MENGOSONGKAN FIKIRAN ANDA) . ADA JUGA BERBAGAI CARA LAIN UNTUK BERHENTI BERFIKIR SEPERTI MEMBAYANGKAN LILIN DIANTARA DUA MATA DAN SEBAGAINYA.

PENDEKATA INILAH TEKNIK AMALAN MEDITASI ATAU TAFAKUR YANG DIAMALKAN OLEH SEMUA PENDITA DARI SEMUA AGAMA TERMASUK OLEH AHLI SUFI ISLAM. CUMANYA NAMANYA BERBEZA – BEZA, DALAM ISLAM IANYA DIPANGGIL TAFAKUR


KELEBIHAN MEDITASI
TEKNIK INI AKAN
1.MENGHASILKAN MINDA YANG SANGAT HEBAT
2.MENGURANGKAN STRES
3.MENINGKATKAN KESIHATAN BADAN
4.MENGAMANKAN MINDA KITA
5.MENGURANGKAN KADAR JENAYAH SETEMPAT

SEBENARNYA TERDAPAT TERLALU BANYAK FAEDAH DARI MEDITASI UNTUK SAYA TULIS SEMUANYA DISINI. SEMUA FAEDAH INI DIBUKTIKAN MELALUI KAEDAH KAJIAN SAINS OLEH AHLI SAINTIS BARAT.


HARAPAN SAYA ADALAH SUPAYA SEMUA ORANG YANG MEMBACA NOTA INI (TAK KIRA SIAPA ANDA) AKAN MULA MENGAMALKAN MEDITASI SEKURANGNYA DUA KALI ATAU SEKALI SEHARI DAN SETERUSNYA MENDAPAT FAEDAHNYA YANG SANGAT BESAR.

Dr Mohamed Farook bin Raj Mohamed
http://www.cdminda.com/
.

.

No comments:

Post a Comment