Wednesday, October 28, 2009

Mengatasi Masalah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Syukur alhamdulillah kita dapat berjumpa lagi pada pos kali ini.
Sebelum saya meneruskan tentang cara menjana kejayaan melalui perubahan minda, saya ingin menerangkan sedikit tentang cara mengatasi dan mengelakkan masalah.

Apabila saya berkata jangan tumpukan perhatian perkara negative (masalah) dalam hidup kita dalam blog yang lepas, bagaimana pula jika kita sudah mempunyai masalah? Anda mungkin bertanya bagaimanakah kita boleh mengatasinya jika kita tidak memikirkan masalah tadi?

Anthony Robbins menganggarkan bahawa apabila kita berfikir tentang sesuatu masalah, sebanyak 90% masa berfikir tadi sebenarnya digunakan untuk berfikir tentang masalah tadi. Iaitu kita berfikir dan risau tentang masalah. Jika terdapat masalah kewangan , kita menghabiskan 90% masa untuk risau tentang masalah kewangan tadi. Cuma 10% sahaja masa digunakan untuk berfikir tentang cara untuk mengatasi masalah tadi.

Jika kita berfikir dan risau tentang masalah kewangan tadi, ia akan menghasilkan getaran negative. (Hukum Tarikan). Ini seterusnya akan menarik lebih banyak masalah kedalam hidup kita . Masalah baru mungkin dalam bentuk masalah kewangan juga atau mungkin masalah lain seperti masalah hubungan atau kesihatan. Masalah kewangan yang asal juga semakin teruk.Apabila kita menumpukan perhatian pada masalah tadi, menurut Kuantum Fizik maka perkara negative ( masalah ) akan semakin banyak dalam hidup kita. Perkara positif pula tidak mendapat perhatian kerana kita asyik berfikir tentang masalah tadi. Maka perkara positif akan semakin lenyap dalam hidup kita.. Berfikir dan risau tentang masalah ini tidak mendatangkan sebarang kebaikan dalam hidup kita.

Apabila berfikir tentang masalah , jangan berfikir tentang masalah itu sendiri. Sebaliknya fukirkan tentang beberapa perkara yang boleh membantu MENGATASI DAN MENGELAKKAN MASALAH TADI.. Berfikir tentang cara mengatasi dan mengelakkan masalah tadi adalah berlainan dari berfikir tentang masalah itu sendiri . Berfikir tentang cara mengatasi dan mengelakkan masalah akan menghasilkan getaran positif dan menarik lebih banyak perkara positif dalam hidup kita. Kita juga sedang menumpukan perhatian pada perkara positif. Jadi menurut kuantum fizik, semakin banyak perkara positif akan timbul dalam hidup kita. Masalah juga akan semakin kurang dalam hidup kita.

Dalam blog mengenai “ Nasihat yang sangat penting (bahagian 1)” , saya meringkaskan punca semua masalah dalam hidup kita sebagai 4 iaitu
1) Hukum Tarikan – apabila kita tidak mengenali hukum tarikan , kita asyik berfikir tentang sesuatu masalah dan menarik lebih banyak masalah kedalam hidup kita seperti yang saya terangkan diatas

2) Hukum Tindakan dan Tindakbalas – apabila seseorang melakukan tindakan seperti melakukan kesalahan menerima rasuah dan menipu maka masalah akan timbul.( rujuk blog mengenai kebajikan ). Masalah ini merupakan tindakbalas kepada tindakan menerima rasuah tadi.

3) Teguran dari Allah – apabila ada perkara yang perlu kita pelajari, maka Allah akan menghantar masalah untuk mengajar kita. Selagi kita tidak belajar dari masalah tersebut, maka masalah tersebut akan berulang – ulang dalam hidup kita. Setelah kita belajar dari masalah tersebut , barulah masalah tersebut akan hilang.

Satu cara yang senang untuk mengelak masalah yang berpunca dari teguran Allah ini adalah dengan belajar dari kesilapan orang lain. Jika kita sudah belajar dari kesilapan orang lain, maka masalah itu tidak akan ujud dalam kehidupan kita . Contohnya, kita boleh melihat masalah yang dialami oleh seorang penagih dadah, maka kita dapat belajar dari kesilapan mereka. Maka jika kita sudah belajar dari kesilapan mereka, maka kita tidak akan mengulangi kesilapan yang sama. Begitu juga kita boleh melihat nasib orang yang menipu, menerima rasuah , mereka yang tidak mematuhi undang- undang jalanraya dan mat rempit. Kita boleh elakkan kesilapan mereka dan seterusnya mengelakkan masalah yang timbul dalam hidup mereka.supaya tidak timbul dalam hidup kita.


4) Ujian dari Allah - Kadangkala kita akan menerima masalah sebagai ujian dari Allah. Kita hanya perlu bersabar, bersyukur dengan apa yang ada, redha dan berusaha mengatasi masalah. Maka ujian itu akan berlalu dengan cepat. Selepas Ujian berlalu , kita biasanya akan mendapat rahmat yang lebih besar dari Allah.


Apa yang perlu kita lakukan apabila kita menghadapi masalah?
Dalam NLP kita akan belajar bahawa kita mesti bertanya soalan kepada Minda Bawah Sedar dan kita akan dapat jawapan kepada soalan tadi.

Jadi kita mestilah selalu bertanya soalan kepada Minda Bawah Sedar. Jawapan kepada soalan ini akan mempengaruhi kualiti hidup kita.

Soalan Pertama yang perlu anda Tanya bila anda menghadapi masalah adalah
APAKAH YANG SAYA BOLEH BELAJAR DARI MASALAH INI
?
Masalah tadi mungkin berpunca dari salah satu dari 4 sebab diatas.Jika ia berpunca dari kita tidak mengenali dan mengamalkan Hukum Tarikan, maka kita mestilah membetulkan corak pemikiran kita. Jika ia berpunca dari seseorang yang menyalahi Hukum Tindakan dan Tindakbalas, iaitu melakukan kesalahan seperti rasuah, maka ia akan menerima tindakbalasnya. Maka ia mestilah membetulkan tindakannya untuk mengelakkan masalah di masa hadapan.

Jika masalah adalah teguran dari Allah maka, ia mestilah melihat apa yang perlu dipelajarinya dari masalah ini. Jika ia merupakan ujian dari Allah, maka ia perlulah bersabar , bersyukur dan redha. Maka ujian itu akan selesai dengan cepat dan kejayaan yang lebih besar akan dicapai.

Jik kita tidak belajar dari masalah tersebut, maka masalah tersebut akan berulang – ulang sehingga kita dapat belajar dari masalah tersebut. Seperti yang saya sebut tadi, jika kita belajar dari masalah dan kesilapan orang lain, maka masalah ini akan dapat dielakkan dalam hidup kita.

SOALAN KEDUA
APAKAH YANG BAGUS TENTANG MASALAH INI?
ATAU
APAKAH YANG BOLEH JADI BAGUS MENGENAI MASALAH INI?
Jika seseorang ditipu RM1000 , maka dia boleh berjaga – jaga supaya dia tidak kena tipu lagi. Maka dia belajar dari kesilapannya. Juga dia patut bersyukur kerana tidak kerugian RM2000 . Dalam setiap masalah tanyalah apa yang bagus tentang masalah ini. Jika tiada tanyalah apa yang boleh jadi bagus tentang masalah ini? Soalan ini akan melatih minda supaya sentiasa mencari aspek positif dalam setiap masalah.

SOALAN KETIGA
BAGAIMANAKAH SAYA BOLEH MENGATASI MASALAH INI?
ATAU
BAGAIMANAKAH SAYA BOLEH MENGATASI MASALAH INI DAN MERASA SERONOK MELAKUKANNYA?
Ambillah langkah – langkah yang perlu untuk mengatasi masalah ini

SOALAN KEEMPAT
BAGAIMANAKAH SAYA BOLEH MENCEGAH MASALAH INI DARI BERULANG?
Ambillah langkah – langkah pencegahan


LANGKAH KELIMA INI MERUPAKAN LANGKAH PALING PENTING IAITU

LUPAKAN MASALAH TERSEBUT

Jika kita tidak melupakan masalah tadi dan asyik berfikir tentang masalah tadi, maka menurut Hukum Tarikan dan Kuantum Fizik maka masalah ini akan menjadi lebih besar walaupun kita cuba mengatasinya. Masalah lain juga akan mula timbul.

Bagaimana kita boleh lupakan masalah tadi? Caranya adalah dengan menumpukan perhatian pada perkara yang positif.( rujuk blog mengenai menumpukan perhatian pada perkara positif)

Jika kita memikirkan berkenaan masalah, ia mestilah dalam kontek (hubungan ) empat soalan tadi. Jika ia tidak berkaitan dengan 4 soalan tadi , maka lupakan masalah tadi. Iaitu kita hanya berfikir apa yang perlu dipelajari dari masalah itu, apa yang bagus tentang masalah itu, cara mengatasinya dan cara mencegahnya. KEMUDIA LUPAKAN MASALAH TERSEBUT. Maka kita akan dapati masalah semakin lenyap dari hidup kita.Kita perlulah bersyukur dengan apa yang ada, bersabar , redha dan pada masa yang sama berusaha mengatasi dan mencegah masalah tadi.

Sekian.
Dr. Mohamed Farook bin Raj Mohamed

No comments:

Post a Comment